آیکون خط ستاره دار
تصویر یک زن روی مانیتور در حال دویدن

موشن گرافیک چیست؟

موشن گرافیک سبک هنری و یا به اصطلاح رشته ای است که در آن کلمات و عناصر گرافیکی با یکدیگر سر و کار دارند. حاصل این کار نیز تولید محتوایی جالب و خلاق است که در مشاغل گوناگون و فضاهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. با پیشرفت تکنولوژی این سبک روز به روز بهتر و کامل تر می شود. به طور مثال می توان چند مورد از طرح های موشن گرافیک مانند دو بعدی و سه بعدی را نام برد که نتیجه تکامل فناوری است.

بنابراین می بینیم فناوری و سبک هنری موشن گرافیک با یکدیگر ادغام شده اند. علاوه براین با پیشرفت نرم افزارها در این زمینه نیز دسترسی افراد به ساخت انواع موشن گرافیک راحت تر شده است. در ادامه با مفهوم گرافیک متحرک چیست؟ بیشتر آشنا خواهیم شد تا شما نیز با این موضوع آشنایی کامل داشته و در صورت نیاز بهترین استفاده را از این نوع سبک ببرید. همچنین در صورت نیاز به خدمات موشن گرافیک در ارومیه و کسب اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله آن مراجعه کنید.

موشن گرافیک (Motion graphics) چیست؟

در ابتدا به پاسخ سوال موشن گرافیک چیست؟ خواهیم پرداخت. موشن گرافیک (Motion graphics) که با عنوان پویا نگاشتار نیز یاد می شود؛ ترکیبی از دو کلمه موشن و گرافیک است. هر یک از این کلمات معنی جداگانه ای دارد. موشن به معنی حرکت و گرافیک به معنی تصاویر می باشد؛ در نتیجه موشن گرافیک مفهوم حرکت تصاویر را در ذهن مخاطب القا می کند. به علاوه این کار به وسیله نرم افزارهای گرافیکی گوناگونی انجام می گردد. موشن گرافی در انواع مختلفی تولید می گردد که عبارتند از:

  1. ویدئورئال
  2. ویدیو موشن
  3. استاپ موشن
  4. موشن گرافیک
  5. و… 

تاریخچه موشن گرافیک

پس از پاسخ به سوال موشن گرافی چیست؟ نوبت به بررسی تاریخچه آن می رسد. اولین انیمیشن به وسیله یکی از انیمیشن سازان مشهور به نام John Whitney در سال 1960 طراحی شد. این شخص شرکتی در این زمینه تاسیس نمود و توانست در مدت زمان کوتاهی عموم افراد را با مفهوم سوال موشن گرافی چیست آشنا کرده و کاربردهای آن را نشان دهد. در ابتدا این سبک تک بعدی و ساده بود اما با گذر زمان تغییر کرده و در بعدهای گوناگونی مانند دو بعدی، سه بعدی و… طراحی شده است. البته تاریخچه این هنر به سال 1800 یعنی سال هایی که کتاب هایی با تصاویر متحرک ایجاد می شدند نیز بر می گردد.

این سبک یکی از کاربردی ترین سبک ها در طراحی و تغییر انواع ویدیوها، متن ها، عکس ها و… است؛ از همین رو هم افراد عادی و هم تمامی مشاغل در زمینه های مختلف راغب به استفاده از این هنر هستند. 

تصویر مانیتور و حلقه فیلم در پس زمینه

موشن گرافیک چه کاربردی دارد؟ 

پس از آشنایی با مفهوم سوال موشن گرافی چیست؟ نوبت به کاربردهای آن خواهد رسید. این سبک کاربردهای فراوانی دارد که عبارتند از: 

  • اشتراک گذاری آسان مفاهیم و اطلاعات بین کاربران 
  • تولید انواع ویدیوهای گوناگون توصیفی یا تعریفی، اطلاعاتی، آموزشی و… 
  • ایجاد انواع مختلف لوگو گرافیکی 
  • ورود به دنیای بازاریابی دیجیتال (صنعت دیجیتال مارکتینگ)
  • برند سازی برای مشاغل اعم از کوچک و بزرگ
  • استفاده از آنها در شبکه های اجتماعی (ساخت انواع پست، استوری، ریلز و… برای پلتفرم های مختلف همچون اینستاگرام، یوتیوب و…)  
  • تولید ویدیوهای مختلف برای عموم افراد در موضوعات دلخواه
  • و…

لوگوهای گرافیکی  

یکی از کاربردهای این نوع موشن، ایجاد انواع مختلف لوگوهای گرافیکی است. همانطور که می دانید لوگو، آرم یک برند، شرکت و مجموعه خاص دیگری است. از آنجا که لوگو، هویت آنها را تعریف می کند؛ صاحبانشان سعی می کنند تا خاص ترین آن را استفاده نمایند. حتی برخی مشاغل در تلاشند تا با جذابیت های خاص دیگر لوگوی خود را در ذهن مخاطبین ماندگار نمایند. موشن گرافیک دقیقا همین عمل را برای لوگوها انجام داده و طرح های گرافیکی بسیار خاصی با توجه به مضمون هر کسب و کار خلق می کند.

مطالعه بیشتر: اهمیت طراحی لوگو برای کسب و کارها

دیجیتال مارکتینگ

استفاده از موشن گرافی در دنیای دیجیتال مارکتینگ سبب معرفی و رشد کسب و کارها می شود. افراد می توانند با کمک این سبک به معرفی محصولات خود بپردازند. همچنین در فضای مجازی بیشتر دیده شده و دایره مشتریان خود را با تولید محتوا توسط موشن گرافی افزایش دهند.

شبکه های اجتماعی

مورد دیگر استفاده از گرافیک متحرک در شبکه های اجتماعی است. این نوع سبک کاربردهای بسیاری در تبلیغات گوناگون دارد. می توان محتوای تولید شده از موشن گرافی را در وب سایت ها استفاده نموده و در مدت زمان کوتاه منظور خود را به مشتری رساند. علاوه بر این امروزه شبکه های اجتماعی در بین مردم بسیار گسترده شده اند، از همین رو اکثر مردم خریدهای گوناگون خود را از سایت های مختلف انجام می دهند. در نتیجه ارائه محتواهای جذاب از سایت ها و شبکه های اجتماعی به وسیله موشن گرافیک بسیار کاربردی است.

بیشتر بخوانید: مدیریت اینستاگرام در ارومیه

تصویر یک گوشی که بلندگو از آن بیرون زده و چند نفر در حال کار با گوشی هستند

برندینگ

روند توسعه و تحقیق درباره یک سری ویژگی های خاص برای سازمان یا مجموعه برندینگ گفته می شود. عمل برندینگ با کمک موارد خاصی همچون موشن گرافیک، عکاسی صنعتی و… انجام می شود.

در این میان ویدیوهایی که با کمک موشن گرافیک تهیه و تولید می شوند می توانند با نمایش برخی تصاویر خاص و یا خاطره انگیز، افراد را با برند و یا محصولی از یک برند آشنا نمایند. در واقع این ویدیوها نوعی ابزار قدرتمند در برندینگ محسوب می شوند. دلیل این امر آن است که در مدت زمان کوتاهی مفهوم را به مخاطب رسانده و با خلاقیت های خاصی که در داخل آنها استفاده می شود برند را در ذهن مخاطب ماندگار می کنند.

مطالعه بیشتر: شخصیت برند چیست؟

طراحی ویدئوهای توصیفی و تبلیغاتی

کاربرد دیگر موشن گرافیک ساخت ویدئوهای توصیفی و تبلیغاتی است. به طور معمول ویدیوهای توصیفی اکثرا در مواردی چون تبلیغات محصول یا خدمات، محتواهای آموزشی و… به کار می روند. همانگونه که ذکر شد این نوع کلیپ ها می توانند در مدت زمان بسیار کوتاه، مفهوم ویدیو را به مخاطب منتقل کنند.

شما با تولید این ویدیوها و انجام تبلیغات توسط آنها اطمینان خواهید یافت که مخاطب منظور شما را در کوتاه ترین زمان ممکن و به شکلی دقیق دریافت نموده است. معمولا طراحان در ساخت انواع ویدئوهای توصیفی و تبلیغاتی از نرم افزارهای گوناگون استفاده می کنند، سپس المان های جذابی مانند افکت های صوتی و… را به آنها افزوده و محتواهای بسیار حرفه ای را خلق می نمایند.

اشتراک اطلاعات

محتواهایی که با کمک موشن گرافیک تهیه می شوند؛ دارای المان های جذاب، رنگ های متنوع و کاربر پسند، اطلاعات صحیح و… هستند. این موارد در هر بستری استفاده شوند سبب جذب کاربران و تبدیل آنها به مشتری خواهند شد. مورد دیگر آن که محتواهای این چنینی پتانسیل بالایی برای چرخش میان کاربران در شبکه های مجازی و در واقع اشتراک گذاری دارند؛ از همین رو سبب دیده شدن بیشتر و همچنین لایک و کامنت گیری بیشتر نیز می شوند.

مراحل ساخت موشن گرافیک

در این مرحله باید دید مراحل ساخت موشن گرافیک چیست؟ می دانیم برای دریافت یک نتیجه عالی باید محتوایی حرفه ای و با کیفیت تولید شود. در این راستا چندین مرحله وجود دارد که باید به دقت رعایت گردد تا نتیجه دلخواه حاصل آید. یکی از این موارد استفاده از ایده های ناب و خلاقانه می باشد. بقیه موارد نیز از سنایو گرفته تا صدا گذاری مناسب و… هر یک بسیار مهم است. در صورتی که هر یک از این موارد ضعیف بوده و یا دارای نقصی باشد از میزان تاثیرگذاری نهایی کاسته خواهد شد. در ادامه با مراحل ساخت گرافیک متحرک آشنا شده ایم.

شناسایی هدف

اولین مرحله در روند ساخت موشن گرافیک؛ شناسایی هدف، گردآوری اطلاعاتی مرتبط با آن و تجزیه و تحلیل آنها است. هدف می تواند ارائه خدمتی برای یک کسب و کار، بازاریابی برای محصول و… باشد. در این مرحله باید هدف را به خوبی شناخته و دریابید که مخاطبان چه انتظاراتی دارند. با شناسایی هدف و تعیین آن، می‌ توانید روشی متناسب با محتوا را برای ساخت موشن گرافیک انتخاب کنید. سپس باید مشخص کنید که محتوای تولیدی در کدام فضا و چه پلتفرمی به اشتراک گذاشته خواهد شد.

تصویر یک مرد در جاده و پرچم هدف در انتهای آن

سناریو نویسی و شخصیت سازی (طرح ویدئو و متن گوینده )

پس از شناسایی هدف باید سناریو نویسی محتوا انجام شده و برای هر کاراکتری شخصیت سازی شود. در واقع شما باید طرح ویدیو را پیاده سازی نمایید و متنی تنظیم کنید که بر روی آن اجرا گردد. موارد دیگری چون متن، صدا، جلوه های ویژه و… نیز در انتقال مفاهیم دخیل هستند؛ بنابراین بر روی این موارد هم باید تمرکز لازم را داشته باشید.

تصویر قلم در دست

تهیه استوری برد

اکنون نوبت به تهیه استوری‌ برد (Storyboard) خواهد رسید. در این مرحله، ارتباط بین عناصر ظاهری و سناریو تهیه شده ایجاد می‌ شود. صحنه های کلیدی ترسیم شده و تصاویر مرتبط با هر قسمت اضافه می گردد؛ سپس توضیحات هر فریم درج می شود. 

تهیه استوری برد این امکان را به وجود خواهد آورد تا قبل از آغاز فرایند ساخت، یک تصویر نهایی در ذهن شما نقش ببندد. این امر باعث می شود تا میزان سردرگمی ها به حداقل برسد؛ در واقع باعث می شود تا شما نقشه ذهنی خود را دنبال کنید.

در حین تهیه استوری برد با تمامی افراد تیم خود همفکری نمایید و از ایده ها و پیشنهادات جذاب استقبال کنید. این کار سبب تولید محتوای خلاقانه و منحصر به فرد خواهد شد.

طراحی تمامی عناصر مورد نظر

اکنون نوبت به طراحی تمامی عناصر مورد نظر از جمله سبک طراحی، رنگ‌ ها و تمامی جزئیات دیگر که در انیمیشن به کار گرفته خواهد شد، می رسد. در واقع میان عناصر ظاهری و سناریو پیوند خاصی شکل می گیرد.

با توجه به سناریوی نوشته شده می توانید طرح مناسبی انتخاب کرده و با رنگ های متناسب با موضوع، آن را تکمیل کنید. زمان خود را برای انجام کار در نظر بگیرید. پس از بررسی تمام موارد ذکر شده نوبت به تبدیل استوری برد به طرح های گرافیکی می رسد.

استفاده از انیمیشن ها

ساخت انیمیشن زمانی است که تمام موارد با یکدیگر ترکیب شوند. در این قسمت باید از صحت تمام موارد و جزئیات آنها مانند سبک انیمیشن، مدت زمان و… اطمینان بیابید.

سبک انتخابی می تواند سبب محو شدن یا ظاهر شدن برخی شکل ها بر روی صفحه شود. دقت کنید که شیوه انتقال تصاویر از صحنه ای به صحنه دیگر با محتوای تولیدی همخوانی داشته باشد، زیرا تمامی مواردی که امکان دارد به نظر شما جزئی باشد، می تواند تاثیر به سزایی در نتیجه نهایی داشته باشد.

به طور مثال در تغییر اسلاید مخاطب فکر خواهد کرد که موضوع در حال تغییر است اما در حرکت کاراکتر از یک نقطه به نقطه دیگر در داخل یک پلان، در می یابیم که موضوع هنوز تغییر نکرده است. 

مدت زمان و سرعت آن نیز مهم است. در صورتی که سرعت بالا باشد، مخاطب نمی تواند به شکل صحیح هدف ویدیو را درک کند و اگر این سرعت بیش از حد کم باشد، بیننده از تماشا نمودن آن خسته خواهد شد. در نتیجه این مورد را نیز باید در نظر داشته باشید.

مطالعه بیشتر: مدل سازی سه بعدی چیست؟

صداگذاری با رعایت زمان ها

در این مرحله صدای هر کاراکتر اضافه شده و موسیقی اصلی موشن بر روی آن قرار می گیرد. هر افکتی برای صدا متناسب با موضوع، سبک موشن، نوع مخاطب و… انتخاب می گردد. در این مرحله نیز برخی موارد مانند لحن صدا و یا تن آن باید رعایت شود. به طور مثال نباید صدای گوینده بلندتر از موسیقی متن باشد. هر چه به جزئیات دقت شود، خروجی نهایی تاثیر گذارتر خواهد بود.

افزودن زیرنویس

در بعضی از موارد ممکن است محتواها بدون صدا به تصویر کشیده شود مانند نمایش محصول یا ارائه خدمت و یا گاها کارفرما درخواست می کند یک زبان دیگر روی ویدیو وی اعمال شود، در این حالت زیرنویس ها به کار گرفته می شوند؛ زیرا هزینه تولید ویدیو با یک زبان دیگر توسط گوینده به مراتب بالاتر خواهد بود. در برخی پلتفرم ها نیز مانند اینستاگرام بعضی از تولید کنندگان محتوا به ویدیوهای زبان اصلی خود زیرنویس اضافه می کنند تا کاربرانی که دارای مشکلات شنوایی هستند و یا از زبان دیگری استفاده می کنند بهتر متوجه موضوع شوند. در چنین مواردی افزودن زیرنویس ضروری است. البته برای درک بهتر موضوع توسط مخاطب، جملات باید خوانا، روان و کوتاه باشد.

خروجی فایل با فرمت مناسب

این مرحله در طراحی موشن گرافیک یکی از نهایی ترین گام ها محسوب می شود. در این گام قبل از انتشار محتوا، باید یک خروجی با فرمت مناسب از موشن گرافیک خود تهیه کنید. فرمتی که سازگار با هر پلتفرم و یا بستری باشد که برای انتشار در نظر گرفته اید. سپس فایل را مجددا بررسی نمایید تا تمام موارد و حتی جزئیات بدون نقص باشد. اکنون با خیالی راحت نوبت به انتشار موشن گرافیک تولیدی شما خواهد رسید. 

بازار کار طراحی موشن گرافیک

با توجه به اینکه صنعت تبلیغات در حال رشد است و هر روز به تعداد کاربران آن اضافه می شود؛ بازار کار موشن گرافیک چه در داخل کشور و چه خارج از آن در حال گسترش است. در واقع می توان گفت بازار کار این صنعت در حال همه گیر شدن است. تمامی کسب و کارها، ارگان ها و… برای انجام خدمات تبلیغی خود به دنبال موشن گرافیست‌ های با تجربه و ماهر هستند. اما باید گفت امروزه افراد بسیاری در این زمینه دارای تجربه های فراوان می باشند، در نتیجه رقابت در این حوزه زیاد است. اگر بخواهید وارد دنیای موشن گرافیک شده و در این زمینه فعالیت کنید، باید دارای توانایی بالا در انجام این کار باشید، همچنین نمونه کارهای عالی برای نمایش مهارت خود داشته باشید.

حیطه فعالیتی موشن گرافیست ها در ایران چندین نوع می باشد که عبارتند از: 

  • تولید مستند و انواع فیلم کوتاه و نیمه بلند به سلیقه کارفرما
  • تولید محتوا برای پروژه های گوناگون 
  • طراحی وب سایت و توسعه آن
  • ارائه محتوای دیجیتالی برای پلتفرم های مختلف
  • فعالیت در حیطه آموزش و تولید محتوای آموزشی
  • و… 

شما می توانید متناسب با دانش و تخصص خود در یک یا چند مورد از این زمینه ها به فعالیت بپردازید. 

تصویر یک مرد در حال فکر کردن

سخن پایانی

در این مطلب سعی کردیم تا با سوال گرافیک متحرک چیست؟ آشنا شویم. موشن گرافیک را می توان با چندین نرم افزار گوناگون تهیه نمود که عبارتند از: 

  • نرم افزار فتوشاپ (adobe Photoshop) 
  • Canva
  • افترافکت (Adobe After Effect)
  • ایلوستریتور (adobe Illustrator)
  • پریمیر پرو (Adobe premiere Pro)
  • سینما فوردی (Cinema 4D)
  • و… 

در صورتی که می خواهید موشنی برای خود بسازید می توانید وارد یکی از برنامه های ذکر شده شوید و با رعایت مراحل ساخت موشن گرافیک، محتوایی عالی تهیه نمایید. 

موشن گرافیک یکی از روش های تبلیغاتی بسیار مناسب برای انواع کسب و کارها در راستای تولید لوگوهای گرافیکی و یا تبلیغ در دنیای دیجیتال مارکتینگ و شبکه های اجتماعی می باشد. در صورتی که صاحب شغلی اعم از کوچک و بزرگ هستید یا می خواهید برندسازی شخصی انجام دهید؛ می توانید در این راه از موشن گرافیک کمک بگیرید.   

سوالات متداول

موشن گرافیک چه مزیت هایی دارد؟

این سبک هنری می تواند در مدت زمان کوتاهی برند یا شغل خاصی را با لوگو گرافیک های متحرک و یا ویدیوهای کوتاه برای کاربران تعریف نماید. همچنین می تواند چندین استایل را ترکیب نموده و قدرت تاثیر آنان را بسیار افزایش دهد. 

چرا موشن گرافیک انتخابی عالی برای انجام تبلیغات است؟

موشن گرافیک ها از جذابیت های خاصی برخوردارند، همچنین با خلاقیت های جالبی تهیه و تولید می شوند. علاوه بر این می توانند اطلاعات زیادی را در مدت زمان کوتاه به مخاطب انتقال دهند؛ در نتیجه انتخابی عالی برای انجام تبلیغات می باشند.

گرافیک متحرک چیست؟

گرافیک متحرک هنری است که از ترکیب دو مورد صوت و حرکت به وجود می آید؛ از این رو نیز آثار بی نظیری را برای کسب و کارهای گوناگون و یا کارهای شخصی افراد خلق می کند.

طراحی یک محتوا به سبک موشن گرافیک چه مراحلی دارد؟

محتوایی که با این سبک تهیه شود باید دارای مراحلی چون شناسایی هدف، داستان نویسی، ارائه ایده های نو، ایجاد شخصیت های جذاب و… باشد. با رعایت این مراحل محتواهای بسیار جذابی به کمک موشن گرافی ساخته می شود.

آنچه در این مطلب خواهید خواند
فهرست مطالب
با ما تماس بگیرید؛ خوش‌حال می‌شویم

جهت کسب جزئیات بیشتر و ثبت سفارش با کارشناسان افق ایرانیان در ارتباط باشید. 

کال تو اکشن

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاهتان را بنویسید

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *